• Novinky

            • Mám vajíčko maľované

            • Veľká noc je za dverami a v našom CVČ sme dňa 27.3.2024 pripravili zaujímavé aktivity pre deti. Dopoludnia sa uskutočnilo tvorivé dopoludnie pre druhákov. Spoločne sme si porozprávali o veľkonočných zvykoch . Potom sa tvorilo. Vajíčka sme nemaľovali farbami, ale si deti vyskúšali zaujímavú techniku zdobenia ovsenými vločkami. Vločky trpezlivo ukladali na predkreslené vajíčka  a výsledok bol fantastický.  Po tvorivej aktivite nasledovali hry v našej herni.

            • Veľkonočný zajačik

            • Dnes bolo v Drobček klube veselo. Náš malý kamarát Adrianko oslavoval svoj prvý rôčik. Spoločne  s deťmi aj mamičkami sme mu zagratulovali, zaspievali a následne pochutnali na sladkostiach, ktoré malý Aďko  s mamičkou rozdal deťom. Potom nasledovalo veselé tvorenie. V predveľkonočnom období si deti s mamičkami vyrobili  zápich do kvetináča – veselého  zajačika a potom hurá ku hračkám.

            • 22. marec – Svetový deň vody – VODA PRE MIER

            • Voda – hovorí sa jej modré zlato , je našim pokladom a nesmieme ňou plytvať. Svetový deň vody sme si v CVČ  Strážske pripomenuli zaujímavými aktivitami. Tento rok  sa nesie v znamení  posolstva  - voda pre mier. Pre žiakov 8. ročníkov ZŠ Strážske sme dopoludnia uskutočnili zaujímavú besedu s pracovníčkou RÚVZ v Michalovciach Ing. Henrietou Hubaľovou.  V  obšírnej prezentácii oboznámila ôsmakov s dôležitosťou vody  pre život. Upozornila na dôležitý fakt, že v  niektorých krajinách je jej málo  z rôznych dôvodov – dôsledok sucha, vojny. Aj v dnešnej dobe žijú ľudia bez  čistej pitnej vody. Následne oboznámila žiakov o dôležitosti vody pre ľudský organizmus, prírodu aj priemysel. Voda je vzácna, musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať. V závere si pripravila pre účastníkov besedy   informačné materiály o vode, zábavnú osemsmerovku a tajničku, ktoré žiaci vylúštili. Aj takouto netradičnou   a zábavnou  formou získali účastníci besedy  dôležité informácie  o vode, ktorá je pre nás samozrejmosťou.

            • Detská policajná akadémia

            • Dňa 20.3.2024 pripravilo CVČ Strážske v spolupráci s OR PZ Michalovce pre žiakov ZŠ Strážske pokračovanie preventívneho programu Detská policajná akadémia. Dnes šiestaci prebrali dve témy: Zoznámte sa s našou políciou- prostredníctvom pracovných zošitov získali informácie o policajnom zbore. Na ceste nie si sám -teplé počasie láka deti vonku na bicykle, korčule. Iste pomôžu znalosti z dopravnej výchovy, ako sa majú správať disciplinovaní  účastníci dopravnej premávky.  

            • Šikana a kyberšikana

            • Dňa 20.3.2024 pripravilo CVČ Strážske v spolupráci s OR PZ Michalovce podujatie  pre žiakov 3. roč. ZŠ Strážske Šikana a kyberšikana.

            • Prvá pomoc v Drobček klube

            • V pondelok 18.marca 2024 pripravilo CVČ v Strážskom náučné podujatie zamerané na poskytovanie prvej pomoci. Lektorkou bola inštruktorka Územného spolku Červeného kríža Mgr. Marcela Vincova.  Zavítala medzi rodičov záujmového útvaru Drobček klub. Vo svojom výklade upozornila na nebezpečenstvá, ktoré číhajú na deťúrence nielen doma, ale aj  v zábavných parkoch, detských ihriskách  ale aj v samotnej prírode. Oboznámila ich s postupom, ako postupovať pri rôznych poraneniach – popáleniny, úrazy elektrickým prúdom, rôzne pády, dusenie cukríkmi a podobne. Následne im predviedla ako poskytnúť umelé dýchanie, aj ako funguje defibrilátor a kedy ho je potrebné použiť.   Neskôr  spoločne s mamičkami diskutovali o rôznych  zaujímavých témach  – ochorenie detí, alergie, poštípanie hmyzom ...

            • Prvá pomoc hravo

            • V pondelok 18.marca 2024   pripravilo CVČ Strážske   náučné podujatia zamerané na poskytovanie prvej pomoci. Lektorkou bola inštruktorka Územného spolku Červeného kríža Mgr. Marcela Vincova. Malí prváci a žiaci špeciálnej triedy na ZŠ v Strážskom  sa na besede dozvedeli, ako poskytnúť prvú pomoc pri bežných poraneniach, ako sa zachovať pri rôznych úrazoch. Popri výklade lektorky si vyskúšali  nácvik umelého dýchania, ošetrenia bežných rán, aj ako sa zachovať pri náhlom dusení.  Hravou formou zvládli základy prvej pomoci.  Vedomosti, ktoré získali  im  môžu pomôcť pri záchrane ľudského života.

            • Vymaľuj si vajíčko

            • V piatok 8.3.2024 sme sa spolu s členmi našich záujmových útvarov zúčastnili celomestského podujatia “Vymaľuj si svoje vajíčko”, alebo aj “ozdobme si spolu naše mesto do veľkonočného šatu”. Snažili sme sa vytvoriť aj niečo netradičné z prírodnin a tak vznikli drevené kuriatka a zajačiky, ktoré deti vyzdobili a budú skrášľovať naše mesto.

            • Srdiečko pre mamičku i babičku

            • Aj naši najmenší za pomoci mamičiek a babičiek vytvárali krásne srdiečka. Zavítal k nám aj primátor mesta, ktorý v dnešný MDŽ potešil kvetomprítomné mamky i babičky.

            • Detské veľkonočné dielne

            • Jar nám pomaličky klope na dvere a blíži sa aj Veľká noc. Dňa 6. marca 2024 pripravilo CVČ v pre druhákov ZŠ Strážske  tvorivé dopoludnie zamerané na výrobu veľkonočných dekorácií. Malí školáci si vyrobili milého zajačika, ktorým si ozdobia priestory svojej triedy.

            • Záverečný deň jarných prázdnin

            • Záverečný deň prázdnin sa niesol v znamení hier a zábavy. Baby day si užívali malí drobčekovci v herni pri svojich obľúbených hračkách, popri tom si vyrobili milého zajačika. Popoludní patrila herňa starším deťom, pri obľúbenom X boxe a stolnom hokeji príjemne, športovo strávili prázdninové popoludnie.

            • Zvládli sme lov na „angličáka“

            • Po včerajšej úspešnej rybačke sme chlapcom vysvetlili klady a zápory ich lovu. Nakoľko „angličák“ patrí k top lovu i sebamenšie zaváhanie môže budiť dojem záberu. Sú to tzv. zlé zábery, kedy pohyb prútu ponorí anglický plavák. Iba správnym držaním prútu dokážeme tzv. zlé zábery rozoznať. Blíži sa termín 1. máj , kde nadobudnuté vedomosti veríme, že prakticky využijeme v podobe dobrých umiestení, preto sme si vysvetlili správne kŕmenie, nahadzovanie, aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky. Nakoľko sme rybársko poľovnícky krúžok v závere trojdňového sústredenia sme si pozreli aj video s poľovníckou tematikou.

            • Prázdninový štvrtok - rybačka i jarná dekorácia z prútia

            • Príroda sa prebúdza, stromy začínajú pučať a vŕbové konáriky boli dnes výborným pracovným materiálom na výrobu jarných dekorácií.  Spoločne s deťmi sme počas štvrtkových prázdninových aktivít vyhotovili veselého zajačika z prútia, ktorý už privítal aj prichádzajúcich rybárov.

            • Lov rýb udicou na „angličáka“

            • Krásne jarné dopoludnie, alebo február sa zbláznil? Práve takéto prekrásne a teplé počasie nás priam hnalo na prvú tohoročnú rybačku k rieke Laborec.

              Prvý pohľad na vodnú plochu nás ubezpečil, že rybolov môže byť úspešný. Dôvod , voda bola mierne zakalená, ryba je aktívna a začína rozrývať bahno, kde sa skrývajú vodné živočíchy. Krmivo sme zvolili tmavé na chladnú vodu a pridali sme aj niečo tajné, naše. Už po prvom nahodení Dominik ulovil prvú bieličku. Deti sme rozdelili na dve lovné miesta, prvá skupina starší, druhá mladší. Po dlhom čase konečne zazneli výkriky, mám ju, vypla sa, ej ale tá bola veľká ! Napriek obrovskej snahe sa nám podarilo uloviť iba tri druhy rýb- bieličky, pekné plotice a Kamil ulovil jalca maloústeho. Určite sme na háčiku mali aj väčšieho kapra, alebo karasa, nakoniec Šimonovi ušiel. Nakoľko sme skúšali nový spôsob  plávanej na tzv. angličáka, chvíľku chlapcom trvalo pochopiť základy tohto rybolovu. Stačilo mierne zdvihnúť špičku prútu a hneď to signalizovalo záber. Našťastie chlapci to veľmi rýchlo pochopili aj keď prišli o veľké množstvo úlovkov dúfame, že sa z toho poučili. Do prvomájových pretekov musia túto techniku zvládnuť, máme na to už iba dva mesiace. Cesta späť bola pomerne dlhá, veď bolo treba sa s novými zážitkami pochváliť.

            • Prázdninová streda

            • Prázdninová streda ponúkala rôznorodé aktivity. Začalo trojdňové sústredenie mladých rybárov, pokračovali tvorivé dielne, na ktorých si deti vytvárali zaujímavé dekorácie. Z drevených špachtlí si vyrobili obrázky. Voľný čas deti trávili aj maľbou na sklo. Pekné dielka im budú zdobiť ich okienka.

            • Aj počas prázdnin rozvíjame rybárske zručnosti

            • Po zimnom období využívajúc náhle oteplenie rozhodli sme sa s členmi krúžku, že počas jarných prázdnin skúsime uloviť  niekoľko rýb. V stredu 28.2.2024 priniesli chlapci všetky svoje rybárske náčinia, aby sme mohli prezbrojiť. Celú jeseň sme sa venovali výlučne lovu rýb na ťažko (feeder), tento rok sa sústredíme na plávanú, hlavne tzv. „anličák“. Je to spôsob, ktorým dokážeme plavákom loviť aj v hĺbkach viac ako 5 m. Prvý deň prázdninového sústredenia chlapci so záujmom skúšali montáž udice na tzv. angličák. Je to niečo nové, ale akonáhle to zvládnu, budú postrachom rybárskych súťaží. Tešíme sa na zajtrajšok, ak sa vydarí počasie, ulovia po prvýkrát v živote niekoľko rýb týmto spôsobom. 

            • Prázdninový utorok

            • Druhý prázdninový deň sa naše deti poriadne vyšantili v zábavnom centre Eifelko v Humennom .
              Bolo tam super. Popoludní si vyskúšali prácu s drôtom a vyrobili si parádne šperky. Mladí tanečníci
              z DFS Stražčanik začali nacvičovať novú choreografiu Mazurky.

            • Jarné prázdniny začali

            • Jarné prázdniny  sme  odštartovali  v CVČ Strážske  zábavným dopoludním Baby day pre deti a rodičov Drobček klubu. Keďže sa blížia veľkonočné sviatky naši najmenší vytvárali papierového zajačika z rúčky a potom si užívali v herni pri obľúbených hrách. Popoludní sme pokračovali tvorivými aktivitami z odpadového materiálu. Papierové rolky sa pod šikovnými rúčkami detí menili tiež na krásnych zajačikov.  Nadšenci folklóru rozvíjali tanečné nadanie.